Welkom op wijnhobby.nl, deze site/wijn-/web-log ben ik gestart, als hobby om mijn ervaring in het wijn maken te delen.
Vragen of opmerkingen kunt u mij mailen via het contactformulier of via info@wijnhobby.nl
Helaas werkt het formulier niet meer (en het oude emailadres) omdat ik een ongeloofelijke hoeveelheid spam daarop binnen krijg en ik dat dagelijks moet weggooien om de mailbox niet te laten blokkeren.
Is nu wel geblokkeerd en kan niet worden gelezen.
Graag nu mailen via wijnhobby@gmail.com
Veel plezier bij het maken en drinken van uw eigen wijn.
Met vriendelijke groeten,
Geert Kruit
Door een storm in het begin van september waren er bij een collega al veel appels uit de boom gevallen. Omdat ze deze appels zelf niet meer kon gebruiken en wist dat ik hier wijn van kon maken had ze de appels voor me meegenomen. Thuisgekomen alles op de weegschaal en ik had in totaal 6 kilo valappels. Dit was iets te weinig om een pure appelwijn van te maken. Ik besloot om dit te mengen met vlierbessen.
Wijn maken is net zoiets als een appeltaart bakken (het duurt alleen iets langer)
Om een appeltaart te maken heb je een aantal dingen nodig, zoals een bakvorm, deegroller, appelschilmesje, fruit, meel, eitje etc. Om een wijn te maken heb je ook een aantal dingen nodig zoals een gistfles, waterslot, mesje, emmer, fruit, gist etc.
Wat nu precies wat is en waarvoor je het nodig kan zijn ga ik nu uitleggen. Plaatjes zeggen meer dan woorden.
Puur toevallig bij het boodschappen doen bij de supermarkt (Lidl) liep ik tegen een aanbieding aan van Galia meloenen voor 0,50 euro. Nu is over het algemeen bij deze winkel het groente en fruit wel van goede kwaliteit dus besloot ik in de winkel om maar eens een meloenwijn proberen te maken. (15 juni 2013)
Omdat ik niet standaard met een receptenboekje op zak loop besloot ik puur op de gok om er 8 mee te nemen. Misschien zou ik er 10 liter van kunnen maken.
Schroefdop of toch maar een kurk. Dit is een vraag die de meeste beginnende wijnmakers zich af zullen vragen. Een kurk is ouderwets en misschien zelfs onhandig bij het openen etc. Daarom kiezen voor aluminium of plastic of toch maar niet.
Een hele lekkere zoete witte wijn gemaakt van vlierbloesem om heerlijk weg te drinken op een warme zomeravond, bij een BBQ of zomaar gewoon omdat het lekker is. Het is de favoriete wijn van mijn echtgenote. Een echte aanrader dus.
Wat is wijn, en hoe maak je het?
Wijn is vergist druivensap/most.
Wijn mag alleen wijn genoemd worden als het is gemaakt van druiven.
Als het gemaakt is van bijvoorbeeld bramen, vlierbessen of appels wat in Nederland ruim voorhanden is. Dan mag het geen wijn heten maar vruchtenwijn.
Witte en rode wijn is gemaakt van druiven. Vruchtenwijn kan van alles zijn vandaar dat het handig is om op het etiket van vruchtenwijn van bramen te vermelden dat het om een bramenwijn gaat.
Volgens de letter van de wet (en het woordenboek) is wijn alleen wijn als het van druiven is gemaakt. Nu is dit ook de meest simpele methode en al door onze verre voorvaderen uitgevonden.
Via een tip kwam ik erachter dat er in een parkje in Groningen waar ik regelmatig gewoon voorbij fietste een pruimenboom staat. Het is een wilde pruimenboom en draagt kleine zure vruchten. Maar staat gelukkig ver van de snelweg en uitlaatgassen.