Gewassen appelsDe appelstroom blijft aanhouden. Eind september kwam ik op mijn werk en er stond er een grote tas met appels naast mijn bureau. Deze was afkomstig van een collega die had gehoord dat ik zelf wijn maakte. De appels waren bij hem al in het gras gevallen en het grasveld werd door alle appels er ook niet beter op.

Door een storm in het begin van september waren er bij een collega al veel appels uit de boom gevallen. Omdat ze deze appels zelf niet meer kon gebruiken en wist dat ik hier wijn van kon maken had ze de appels voor me meegenomen. Thuisgekomen alles op de weegschaal en ik had in totaal 6 kilo valappels. Dit was iets te weinig om een pure appelwijn van te maken. Ik besloot om dit te mengen met vlierbessen.

Puur toevallig bij het boodschappen doen bij de supermarkt (Lidl) liep ik tegen een aanbieding aan van Galia meloenen voor 0,50 euro. Nu is over het algemeen bij deze winkel het groente en fruit wel van goede kwaliteit dus besloot ik in de winkel om maar eens een meloenwijn proberen te maken. (15 juni 2013)

Omdat ik niet standaard met een receptenboekje op zak loop besloot ik puur op de gok om er 8 mee te nemen. Misschien zou ik er 10 liter van kunnen maken.

Een hele lekkere zoete witte wijn gemaakt van vlierbloesem om heerlijk weg te drinken op een warme zomeravond, bij een BBQ of zomaar gewoon omdat het lekker is. Het is de favoriete wijn van mijn echtgenote. Een echte aanrader dus.

Volgens de letter van de wet (en het woordenboek) is wijn alleen wijn als het van druiven is gemaakt. Nu is dit ook de meest simpele methode en al door onze verre voorvaderen uitgevonden.

Via een tip kwam ik erachter dat er in een parkje in Groningen waar ik regelmatig gewoon voorbij fietste een pruimenboom staat. Het is een wilde pruimenboom en draagt kleine zure vruchten. Maar staat gelukkig ver van de snelweg en uitlaatgassen.

 

JSN Epic template designed by JoomlaShine.com