Via een tip kwam ik erachter dat er in een parkje in Groningen waar ik regelmatig gewoon voorbij fietste een pruimenboom staat. Het is een wilde pruimenboom en draagt kleine zure vruchten. Maar staat gelukkig ver van de snelweg en uitlaatgassen.

 

4-september-2013

Op de fiets een paar emmertjes van die kleine pruimen opgehaald. Ze smaakten goed maar waren een beetje wrang. Na een aantal zelfgemaakte pruimentaarten, flessen pruimensap en pruimenjam maar eens het idee opgevat om er ook eens een wijn van te maken. Na het plukken en rapen van een nieuwe voorraad grootste en mooiste vruchten had ik 2 emmertjes vol die nog maar net in mijn fietstassen pasten.

 

Thuisgekomen bleek ik ruim 6 kilo te hebben. Omdat de pruimen wel erg zuur waren zou ik ook wel een zure wijn krijgen. Daarom later maar eens goed het zuur meten van de most. Voordat je pruimen gaat pulpen moet je de schil eerst goed wassen met een beetje soda om de waslaag  te verwijderen. Als je dit niet doet krijg je een wijn die niet helder wil worden of dit kan heel lang duren. Maar omdat in een vrucht het meeste zuur aan de buitenkant gaat zitten besloot ik om de pruimen te blancheren en de schil helemaal te verwijderen.

Daarna had ik alle pruimen zonder vel en zonder pitje in een grote bak gedaan waarin ik de eerste pulpgisting zou kunnen starten. Ik had nu 5 liter pulp. De pulp is zo dik dat het meten van het SG niet mogelijk is. Daarom heb ik een klein beetje van deze pulp door een koffiefilter laten lopen en het vocht opgevangen en hiervan het SG gemeten.

Het SG was 1028. Er was dus wel wat suiker in de most aanwezig maar veel te weinig voor een wijn. Hiervoor moet er nog wel suiker worden toegevoegd.

SG is het Soortelijk gewicht van de vloeistof wat gemeten wordt. Als er geen suiker in zit (en geen alcohol) dan is het SG 1000.

Om te meten hoeveel suiker in de most aanwezig is kunnen we dit nu uitrekenen.

Het verschil is 28 (1028-1000 = 28) en per stijging van 1 SG zit er 2,37 gram per liter meer suiker in.

28 x 2,37 = 66,3 gram suiker per liter.

Totaal aanwezig suiker in de 5 liter most, 66,3 x 5 = 331,5 gram

Om makkelijk uit te rekenen hoeveel suiker er moet worden toegevoegd heb ik een tabelletje gemaakt. Deze is hier te downloaden.

Ik ga er van uit dat per graad Oe er 2,36 gram suiker in de most zit. Dit is grotendeels gokwerk. De hydrometer weegt het gewicht van 1 liter vloeistof door de oppervlaktespanning te meten. Je kan ook als je geen hydrometer hebt het gewicht van exact 1 liter wegen.

 

Als je weet hoeveel suiker in de most aanwezig is dan kan je ook berekenen hoeveel alcohol uiteindelijk overblijft als alle suiker is vergist.

Per % alcohol per liter heb je ongeveer 18 gram suiker nodig. In deze situatie heb ik dus een verwacht alcohol percentage van 66,3 : 18 =  3,68 afgerond 3,7% alcohol. Dit is veel te weinig om een wijn te maken van 12%. Hoeveel suiker er in totaal straks aan toegevoegd moet worden hangt in dit geval af van hoeveel zuur er in de most aanwezig is.

Het zuur kan je meten met behulp van een zuur meet setje. Maak eerst een velletje met vlakjes met de bijbehorende waarde. Je kunt ook dit handige hulpje downloaden/uitprinten. Je vult de meetcilinder tot het streepje 0 met het vloeibare sap uit de most. Weer eventueel met een koffiefilter laten uitlekken. In stappen van 1 aanvullen met de meetvloeistof met de duim op de opening goed doorschudden. Neem van de vloeistof met behulp van een rietje 1 drupje weer uit de vloeistof en doe dit op met velletje in het juiste vakje. Waar omslagpunt waar het vloeistof een blauwe kleur aanneemt is de waarde die je wil weten. In dit geval was het aanwezige zuur 16,8 gr per liter.

 Dit was veel te hoog. Was ik even blij dat ik de schil helemaal had verwijderd anders was de most nog veel zuurder geweest.

Gooi nooit het gemeten sap weer terug in de most. Het meetvloeistof is namelijk giftig!

De pruimenprut samen met een beste theelepel enzymen in een gistfles gedaan. De enzymen moeten even hun werk doen om de prut enigszins vloeibaar te maken. Hiervoor hebben ze afhankelijk van de temperatuur één tot een paar dagen nodig. Bij kamertemperatuur is meestal één dag voldoende. Ook gelijk maar in een leeg en schoongemaakt frisdrank flesje een giststarter gemaakt. Die heb ik gemaakt van een pakje appelsap 0,2 liter, gistvoeding, 40 gram suiker en gist. Na een dag moet deze duidelijk staan te gisten.

Dag 2

Ik wilde deze wijn een zuur geven van 7gr zuur per liter. Maar als ik het zuur van 16,8 wilde halveren moest ik mijn 5 liter most vermengen met 5 liter water waardoor het zuur zou uitkomen op 8,2gr per liter. Dit was denk ik wel wat aan de zure kant maar waarschijnlijk niet te voorkomen. Nadeel is dat in water geen suiker zit en dit moet dan ook worden aangevuld.

Om uit te komen op 10 liter wijn met een percentage van 12% alcohol moet er in totaal 2160 gram aanwezig zijn in de most. In de 5 liter most aan was volgens de meting was er in de 5 liter most al 331 aanwezig dus dat moet er weer van af worden getrokken. Er moest dus in totaal 1160- 331 = 1829 gram suiker worden toegevoegd.

Ik heb 2 x 1 liter water gekookt en in 1 liter 900 gram suiker opgelost en laten afkoelen tot ongeveer 25 graden en in de andere liter 929 gram suiker opgelost.

Vervolgens de giststarter toegevoegd aan de 5 liter pruimensap daarna de 2 liter water met het opgeloste suiker. Daarna de fles aangevuld met 3 liter water zodat er in totaal 10 liter in fles zit. Zorg dat je niet te veel sap in de fles doet, wacht eventueel een paar dagen met aanvullen. Als de gisting op gang komt kan het flink beginnen te schuimen. En loopt het zo door het waterslot te spetteren.

De volgende ochtend was goed zichtbaar dat de gisting was begonnen. Dit was zichtbaar doordat er een schuimrand  boven op de most was gekomen. 

 

 

 

 

 

 

 

Eind november was de pruimenwijn helder en had weinig bezinksel. Begin december, drie maand na het starten, gebotteld. Voorzien van een leuk etiketje. En bij het bottelen ook even proven natuurlijk. De eerste indruk was een beetje vlak van smaak maar wel een smaak van pruim te ontdekken. Volgend jaar ga ik hem wel weer maken.

Klik op een afbeelding om deze te vergroten.

 

 

 

 

JSN Epic template designed by JoomlaShine.com