dichte vlierbloesemDe vlier staat nu nog niet in bloei maar als deze straks weer die heerlijk geurende bloemen heeft probeer dan eens deze wijn te maken. De 'gewone' vlierbloesemwijn is een lekkere zoete, koud drinken op een warme zomermiddag wijntje. Maar met de toevoeging van wat groene thee krijgt de wijn een beetje meer pit. Hoe ik deze wijn vorig jaar heb gemaakt kan je hier verder lezen.

23 mei 2014

Op een mooie zonnige dag voldoende bloemen geknipt. Het inschatten is een beetje moeilijk maar een schone plastic zak halfvol geeft na verwijdering van de steeltjes ongeveer 1 liter bloemetjes.Dat is voldoende voor 10 liter. Pluk geen natte, verregende of bruine bloemen, deze geven geen of een bittere smaak af. Het gaat om het stuifmeel van de pasgeopende heldere witte bloemen.

 

 

De schermen even ongeveer een half uur buiten uitstallen op een schone ondergrond om het ongedierte een kans te geven om te ontsnappen. Daarna de schermen in een schone huisvuilzak/pedaalemmerzak en 1 nacht wachten. Daarna schud je gemakkelijk de bloemen van de steeltjes. Je mag ze natuurlijk ook handmatig plukken en dat is bij een kleine hoeveelheid nog te doen.

 

Daarna de bloemetjes afmeten in een maatbeker. Je hebt 1 liter bloemetjes nodig voor 10 liter vlierbloesemwijn. En deze kan je gemakkelijk in de gistfles laten glijden met behulp van een a4-tje gedraaid tot een trechter. Je kan de opening van de trechter dan net zo groot maken als de opening van de fles.

 

 

Daarna 1 liter koud kraan water vermengd met  30 gram wijnsteenzuur en 30 gram citroenzuur op de bloemetjes gegoten. Een mix van verschillende zuren geeft een lekkere smaak dan dat er maar 1 zuur gebruikt is.

Ook is het mogelijk om in plaats van zuur in poedervorm zuur in de vorm van citroensap en/of limoensap toe te voegen. 

Gebruik liever vers citroensap of limoensap en niet uit een flesje. Sommige fabrikanten willen nog wel eens sulfiet door hun sappen doen om het beter te conserveren. En sulfiet kan vergisting belemmeren.  

De hoeveelheid citroenen, limoenen of sinaasappels verschilt en is afhankelijk van smaak en rijpheid van de vruchten. Voor 10 liter kan bv. een combinatie gebruiken van 4 citroenen en 2 sinaasappels. 

 

De hoeveelheid suiker die er door moet kan je berekenen met volgende formule.

Aantal uiteindelijke liters wijn x gewenst percentage Alcohol x 18 gram.

Deze 10 liter vlierbessenwijn wilde ik een percentage geven van 11% dat was dus,  10 x 11 x 18 = 1980 gram suiker.

In de bloemetjes is geen suiker aanwezig dus al het suiker moet toegevoegd worden.

 

Deze hoeveelheid suiker heb ik verdeeld over 2 momenten omdat de vergisting moeite kan krijgen met zoveel suikers.

Vandaag 1 kg suiker in een maatbeker gedaan en aangevuld met kokend water tot 2 liter. Dit laten afkoelen en toevoegen aan bloemetjes.

Daarbij ook nog 1thl gistvoeding (was ik vergeten). Gistvoeding is meestal niet nodig bij een juiste samenstelling van sap, suikers, zuur en vruchtvlees maar in deze most zit geen vruchtvlees dus moet er wel degelijk een gistvoeding worden toegevoegd.

 

 

Bij de most nog 1 liter echt sterke groene thee van verse/gedroogde theeblaadjes, veel sterker als thee die je zou drinken. Groene thee bevat natuurlijke tannines en looizuur. Als de thee is afgekoeld gewoon met blaadjes en al aan de most toevoegen.

 

 

Nu alles er in zit kan de giststarter er bij en dan een paar dagen wachten.

De giststarter die ik heb gebruikt staat hier beschreven. De gist die ik heb gebruikt is vinoferm bioferm doux.

Je kan de fles afdekken met een keukenpapiertje of gelijk met een waterslot.

 

 

30 mei

De most gefilterd in schone fles. Gewoon de fles voorzichtig leeggooien door een schoon en gedesinfecteerd dameskousje (panty). Ik gebruik de wegwerp exemplaren van de wibra voor een euro.

Daarna kan bij de gefilterde most de rest van het nog toe te voegen suiker. Dit gaat het makkelijkst door het suiker vloeibaar te maken. 980 gram suiker in een maatbeker en aanvullen met kokend water tot 2 liter. Doorroeren en af laten koelen. Daarna bij de most gieten. Suiker in vaste vorm is wat moeilijker af te breken door de gistcellen.

De fles verder aanvullen met kraanwater van ongeveer 20-25 graden, koud water remt de vergisting tijdelijk. Er kan nu ongeveer nog 4 lieter water bij + het volume wat verloren is gegaan bij het filteren van de bloemen.

 Deze wijn heb ik niet geheveld. De wijn was al vrij snel helder en de hoeveelheid rommel op de bodem (droesem) viel heel erg mee. Kan ook niet anders met zoveel water en zo weinig vruchtvlees.

 

25 feb

Misschien had ik toch moeten hevelen want hij giste nog steeds een klein beetje. Het SG gemeten en dat was 995. Bijna alle suikers waren dus vergist. Daarom maar besloten een giststopper te gebruiken.

Een giststopper bestaat uit Kaliumsorbaat (E202) en deze zorgt er voor dat aanwezige gistcellen zich niet meer kunnen vermenigvuldigen. De gisting zal dan na een paar dagen gestopt zijn. Sulfiet alleen zorgt voor een tijdelijke verdoving van de gistcellen. Gebruik daarom een combinatie van 5 gram Kaliumsorbaat + 1 gram sulfiet per 10 liter wijn. Even oplossen in 50ml lauw water en dan toevogen aan de most en het waterslot kan er weer op.

Er ontstaat dan even een opleving in de vergisting en is daarna ook weer snel verdwenen. Wacht nu een paar dagen voordat je gaat bottelen.

 

28 feb

De grote dag, gebotteld en geproeft. Het is een heerlijk lekkere zoet wijntje en een klein tikkie kruidig door de thee.

 

Veel plezier bij het maken en drinken van deze wijn.

Met vriendelijke groeten,

Geert Kruit

 

 

JSN Epic template designed by JoomlaShine.com