Een hele lekkere zoete witte wijn gemaakt van vlierbloesem om heerlijk weg te drinken op een warme zomeravond, bij een BBQ of zomaar gewoon omdat het lekker is. Het is de favoriete wijn van mijn echtgenote. Een echte aanrader dus.

Dit recept is een eigen interpretatie van het vlierbloesemwijn recept van C.J.J. Berry, en Luc Volders http://www.wijnmaker.blogspot.com

Probeer ook eens deze variant met toevoeging van Groene Thee ook zeer lekker.

 


17 juni 2013

Samen met mijn vrouw bloemetjes geplukt in Groningen en ook in Drenthe en hoe ik daar wijn van heb gemaakt zal ik hier beschrijven.

Dag 1

Maak alvast een giststarter van appelsap, suiker en gist. Hoe je dat goed kan doen kan je hier lezen.

Neem 1 of 2 plastic tasjes en een schaar en knip een een flink aantal schermen van de vlier die in bloei staat. Zorg dat je mooie droge witte schermen hebt laat de verkleurde, bruine of verlepte schermen hangen in de hoop dat zich hier bessen gaan vormen in de zomer. Ik gebruik ondoorzichtige tasjes zodat de zon geen invloed heeft op het verwelken van de bloesem. Zorg ook dat de schermen niet te stevig op elkaar gedrukt worden.

Thuisgekomen de schermen buiten even op een schone doek/laken/handdoek neerleggen en de beestjes zorgvuldig verwijderen. Het moet tenslotte wel een vegetarische wijn worden. Daarna de schermen in een schone pedaalemmerzak, eventueel verdelen in 2 stuks. En deze zakken goed vol met lucht doen en dichtknopen en een nacht laten staan in een donkere ruimte (geen zonlicht).

Dag 2

Na maximaal 24 uur de dichte zakken schudden zodat de bloemetjes loslaten van de steeltjes. Open nu de zakken en haal eerst de steeltjes er uit. Eventueel nog vastzittende bloemetjes voorzichtig plukken en in een maatbeker doen. Daarna de inhoud van de pedaalemmerzak leeg gieten in de maatbeker. 1 liter bloemetjes is voldoende voor 10 liter wijn. Wil je 5 liter maken neem dan ongeveer een half liter bloemetjes. Doe deze met behulp van een velletje papier gedraaid als een trechter in een gistfles. En doe dan alvast 1 liter kraanwater bij de bloemetjes.

 

Nu moet er suikerwater worden toegevoegd. Kook 1 liter water en doe dat zo heet mogelijk in een schone steriele plastic bak (waar alleen levensmiddelen in hebben gezeten) en roer daar 990 gram suiker doorheen. Laat dit afkoelen tot ongeveer 25 graden. Voor 10 liter wijn doe je dit 2x.

Deze hoeveelheid suiker is nodig om 11% alcohol in de wijn te krijgen. Wil je 1 procent meer of minder doe er dan 180 gram suiker per 10 liter meer of minder in.

In de bloemen zit absoluut geen zuur en gistvoeding, dus deze zal je zelf moeten toevoegen. Om uit te komen op 7/8 gram per liter heb ik een mix gemaakt van 30 gram citroenzuur en 30 gram wijnsteenzuur. De citroenzuur is iets sterker/geconcentreerd en daarvan heb je dus iets minder nodig. Volgens de verpakking is 1 gram citroenzuur ongeveer net zo zuur als 1,8 gram wijnsteenzuur. Voeg nu ook een theelepel gistvoeding toe aan het water.

Als het suikerwater is afgekoeld tot 25 graden doe je het afgemeten zuur erbij en roert dit nog even door. Daarna kan je, zonder gevaar dat de fles gaat springen door de hitte, het water gieten over de bloemetjes in de gistfles.

Doe daarna de giststarter erbij. Je hebt nu ongeveer 3,2 liter in de fles zitten. En laat dit geheel 4 dagen staan pulp gisten. In deze 4 dagen geven de bloemen hun geur en smaak af aan het zoet/zure water.

Dag 5

Na 4 dagen wachten neem je een schoongemaakte gistfles van hetzelfde formaat en giet de inhoud door een gedesinfecteerde panty en met behulp van een trechter in de schone fles. Nu is het wachten totdat de wijn is uitgegist. Doordat er weinig geen vruchtvlees aanwezig is kan de gisting langzaam verlopen.

 

Een aantal maanden later

Als de gisting lijkt te zijn gestopt de inhoud van de droesem hevelen in een schone gistfles en nog een paar weken laten staan en eventueel stabilitseren met een giststopper. Daarna eerst goed het sg meten voordat je gaat bottelen bij een sg van 990 is de wijn volledig uitgegist maar ik bottel deze wijn het liefst met nog een beetje restsuiker (sg 995/997).

En nogmaals een heerlijke zoete bloemen/kruidenwijn waar menige druivenwijn een puntje aan kan zuigen.

Dit jaar heb ik 10 liter gemaakt van bloesem uit Groningen en 10 Liter van bloesem uit Drenthe en het hele proces alles gescheiden gehouden. En op 23 november heb ik alles gebotteld en gek genoeg kan je het verschil proeven tussen Groningen en Drenthe.

c'est terroir

 

Recept voor 10 liter wijn (11%)

1 liter bloemetjes

1980 gram suiker

30 gram citroenzuur

30 gram wijnsteenzuur

1 theelepel gistvoeding

Dit is verreweg de makkelijkste wijn te maken, het meeste werk is het verzamelen van de bloesem.

 

Etiket

Het etiket wat ik hiervoor heb gebruikt heb ik wat gestript en hier beschikbaar als download.

Of kijk op de pagina met blanco etiketten

JSN Epic template designed by JoomlaShine.com