vlierbessenVlierbessen hebben een uitgesproken sterke smaak. Maar geven een heerlijke volle en drinkbare wijn en door deze bessen te vermengen met bv. bananen krijgt deze wijn een zachter randje en een iets mildere afdronk. Deze wijn is dan zeker te genieten bij een maaltijd of gewoon met een stukje kaas of een hartige snack. 

Het voordeel van deze vruchtenwijn is dat je de ingrediënten kan invriezen en zo wachten tot de vlierbessen rijp zijn of dat je al vlierbessen hebt maar nog even naar de winkel moet voor de banaantjes. Je kan dus makkelijk inplannen wanneer je wat moet gaan doen.

De bananen had ik van tevoren ingevroren. Dit doe je met schil en al, wel even de uiteindjes verwijderen en in stukken snijden. Dan kan het later sneller weer ontdooien. En een ietsje meer is niet zo erg. bananen geven de vwijn wat meer body.

Verse nog gele bananenbananen zonder steeltjesin blokjesbanaan in zak

 

8 september

Vandaag heb ik een giststarter gemaakt van 0,2 l appelsap, 1theelepel cit zuur (in poedervorm), 22gr suiker, 1theelepel gistvoedingzout en een tokay gist. Dit alles in een schoon gemaakt 0,5 liter plastic flesje met daarop een stukje keukendoek met een elastiekje.

 

9 september 

De 1kg vlierbessen uit de vriezer zo in de pan en verhitten en ongeveer 5 minuten laten door koken om de aanwezige samburgine te laten verdwijnen. De vlierbessen geven ongeveer 0,8 liter sap.

De vlierbessensap mag nu alvast in het gistvat, -bak etc. om wat af te koelen. Probeer eerst de vlierbessen even te laten koelen als het gistvat niet goed tegen hitte kan.

Bevroren vlierbessen Bevroren vlierbessen in de pan Vlierbessen even kort koken

 

Nu in een pan de 1,1 Kg bananen samen met 1 liter water aan de kook brengen. Laat dit ook even tot prut koken maar niet langer dan 10 minuten omdat de wijn anders moeilijker te klaren zal zijn. 

Daarna kan ook de bananenprut bij de vlierbessen in het gistvat.

Bananen koken Gekookte bananen met schil Alles in het gistvat

 

Om te weten hoeveel suiker aanwezig is in de most en later omgezet kan worden in alcohol het SG gemeten. Een beetje most in een koffiefilterzakje gedaan en de vloeistof die erdoorheen druppelde opgevangen en in met deze vloeistof en een hydrometer het SG gemeten. Omdat de most niet echt vloeibaar was ook even een meting gedaan met een refractometer. SG is 1027 

  

 

Om niet de most te laten bederven per 5 liter 0,5 gram sulfiet over de most strooien en voor een betere sapwinning een theelepel enzymen. Als de most is afgekoeld tot ongeveer 25 graden kan de giststarter er bij.

 

Suikerberekening

Op basis van het gemeten SG (1027) kunnen we met behulp van diverse SG tabellen berekenen hoeveel alcohol de wijn zal bevatten als deze volledig is uitgegist. Ik gebruik mijn eigen tabelletje. 

3 liter most met een sg van 27 is 64 gram per liter = 192 gram suiker.

Om 5 liter vruchtenwijn te maken met een alcohol percentage van 12 % heb je nodig

18 gram per % x 12 x 5liter = 1080 gram suiker

We hoeven dus nog maar 1080 - 192 = 888 gram suiker toe te voegen.

 

Omdat suiker in vaste vorm moeilijk te vergisten is maak ik het vloeibaar met behulp van kokend water. In dit geval heb ik 800 gram suiker aangevuld tot 1,3 liter water en toevoegen aan pulp. (de andere 88 gram voeg ik in een later stadium toe). 

Omdat de most nog moet worden gefilterd de suikerwater niet aan de most toevoegen maar aan het gefilterde sap in de fles.

 

15 september

De most filteren en in fles gieten. Het filteren hoeft niet heel fijn. Een beetje vruchtvlees kan helemaal geen kwaad. Als de enzymen hun werk goed hebben gedaan en de most is schenkbaar. Alles via een schone, nieuwe  gedesinfecteerde panty en een trechter in een gistfles geschonken. En daarna ook de suikersiroop toevoegen aan het sap in de fles. 

FilterrestenDe gefilterde most in de gistfles

 

 Bij het toevoegen van suikersiroop kan de gisting hevig gaan verlopen. Vandaar nog een beetje ruimte overhouden in de gistfles.

 

19 september

Als de ergste schuimvorming wat minder is kan de rest van de toe te voegen suiker (80 gram) in vloeibare vorm bij het sap.

80 gram suiker in een maatbeker aanvullen tot 0,7liter met kokend water. Dit laten afkoelen tot ongeveer 25 graden en daarna toevoegen aan de inhoud van de fles.

 

2 december

De wijn begon al te klaren op de bodem was ook al veel bezinksel aanwezig. De wijn geheveld en 0,5 gram sulfiet toegevoegd om oxidatie tegen te gaan.

 

18 april

Gebotteld, een heerlijke volle en smaakvolle wijn. De vlierbes nog steeds aanwezig maar niet meer overweldigend.  

 

JSN Epic template designed by JoomlaShine.com