De vlierbessen hangen weer in vol ornaat aan de struiken en om hier een lekkere wijn van te maken is niet zo moeilijk. Vorig jaar had ik nog wat vlierbessen over en had deze bewaard in de vriezer en was ze alweer vergeten.

Op 15 februari kwam ik 's-avonds tot grote vreugde nog 1,5 kg vlierbessen tegen in de vriezer. Daarmee besloot ik een pure vlierbessenwijn te maken.

 

 

16 feb

Een kleine giststarter gemaakt van 0,2 liter appelsap, 18 gram suiker, 1 theelepel citroenzuur, 1theelepel gistvoeding en als gist een Bioferm doux maar elke wijngist zal een goed resultaat geven. Deze giststarter kan je een dag (of een paar dagen) van te voren maken en zal dan voldoende actieve gistcellen bevatten om een most van 5 of 10 liter snel aan het gisten te krijgen. 

Vervolgens heb ik de vlierbessen in bevroren toestand uit het zakje in de pan gedaan en dit langzaam verwarmd en een kwartier tegen de kook gehouden, koken mag maar hoeft niet. De stof die blauwzuur kan veroorzaken kan niet tegen warmte. 80graden Celcius is al voldoende.

Schoonmaken van de spulletjes

De bessensap eerst laten afkoelen. In die tijd heb ik de pulpbak en gereedschap schoongemaakt/gedesinfecteerd. Om een schoonmaakmiddel te maken wat schimmels en bacteriën doodt, gebruik 2 gram sulfiet en 4 gram citroenzuur per liter water. Dit even oplossen in lauwwarm water en alle gereedschappen, bakken etc schoonmaken met dit goedje en een schone borstel of flessenborstel.

Ik gebruik voor pulpgisting een doorzichtige plastic bak met een deksel die niet 100% luchtdicht afsluit zodat er eventuele overdruk kan ontsnappen zonder dat de deksel er af wordt geblazen. Voor het gemak heb ik op de buitenkant een schaalverdeling gemaakt. Liter water in de bak, streepje op de buitenkant en dan zo 10 liter volmaken. Het op plastic schrijven wil het beste met een cd/dvd marker.

 

Als de vlierbessen wat zijn afgekoeld kunnen ze in de most emmer (of bak)  voor de pulpgisting. Daar 1 liter koud water aan toevoegen en 1 theelepel enzymen. Dit 1 dag laten staan om de enzymen hun werk te kunnen laten doen.

 

17 feb

Een klein beetje sap door een koffiefilterzakje gegoten zodat ik het sg kon meten.

Ik had nu 2,4 liter vlierbessensap met een SG van 1021. Dit betekend dat er 49,7 gram suiker per liter aanwezig was. In totaal 2,4 liter x 49,7 = 119,28 gram.

Hoeveel suiker er in een most/sap aanwezig is kan je berekenen met behulp van het gemeten SG en deze tabel.

 

Voor 5 liter met 13% is in totaal een hoeveelheid van 1170 gram suiker nodig. Er moest voor 5 liter dus nog 1050 gram worden toegevoegd.

De formule om te berekenen hoeveel suiker je in totaal nodig hebt:

18 gram suiker x procent alcohol x volume in liters.

In dit geval 18 x 13 x 5 = 1170 gram suiker.

Om te berekenen hoeveel toe te voegen moet je het suiker wat in de most aanwezig is hiervan aftrekken.

1170 - aanwezig suiker (120 gram ) = 1050 gram.

 

Dit heb ik niet gelijk in 1x toegevoeg maar heb dit verdeeld over 2 momenten.

Vandaag de 1e helft. 500 gram suiker verdund en ook gelijk vloeibaar gemaakt met behulp van 0,5 liter kokend water. Dit laten afkoelen en daarna toegevoegd aan de inhoud van de bak.

Nu ook de giststarter toegevoegd en nu maar wachten tot de most begint te gisten.

 

20 feb

Na een paar dagen heb ik de vlierbessen gefilterd met behulp van een nieuwe schone en gedesinfecteerde panty en het sap in een 5 liter gistfles gedaan. De vaste uitgeknepen pulp kan worden weggegooid en het sap in een fles.

 

 

Als het sap in de fles zit is ook het moment daar om de 2e helft van het suiker toe te voegen.

Daarvoor heb ik 550 gram suiker opgelost in 0,5 liter kokend water (gaat sneller). Daarna in dezelfde maatbeker 1 liter koud water toegevoegd en als het geheel veilig is afgekoeld tot kamertemperatuur bij de rest van de sap in de fles gegoten.

Laat wel voldoende ruimte over in de fles er kan namelijk nog schuim op komen en dit gaat dan door het waterslot als de fles te vol zit.

28 feb

Het schuimen is afgelopen en daarom heb ik nog 0,4 liter water toegevoegd zodat de fles gevuld was tot ongeveer een centimeter of 5 onder de kurk. De fles op een donkere plek gezet. Regelmatig controleren of er nog water in het waterslot zit.

 

17 aug

De wijn gebotteld 6 maanden na het starten van de wijn. Het is een lekkere medium wijn met een, hoe kan het ook anders, een sterke vlierbes smaak.

 

 

Veel plezier bij het maken en drinken van deze wijn.

Met vriendelijke groeten,

Geert Kruit

JSN Epic template designed by JoomlaShine.com