Paardenbloemenwijn... Paardenbloemen zijn voor de paarden of konijnen om op te eten!

Mis, van paardenbloemen kan je ook thee maken of een wijn. Voor en tijdens het maken had ik wel twijfel over en of ik wel resultaat zou hebben met deze wijn.

Hoe ik deze wijn gemaakt heb kan je hieronder lezen, ze smaakt overigens lichtelijk naar honing en is vrij zwaar in alcohol.

 

De paardenbloemen moet je oogsten op een zonnige droge dag, liefst na 10:00. Dit heeft er mee te maken dat de bloemen niet meer vochtig zijn van de ochtenddouw. De paardenbloemen beginnen te bloeien afhankelijk van het weer zo ongeveer half april. De engelsen plukken hun paardenbloemen vanaf Saint George's day. Sint Joris dat is vanaf 23 april.

 

Het beste is om te plukken op een veldje waar geen honden worden uitgelaten of koeien staan te grazen om duidelijke redenen.

19 april

3,5 liter bloemen geplukt en dit verzameld in een plastic zakje, thuisgekomen gelijk de bloemen uitgespreid op de tafel en 1 voor 1 ontdaan van het kontje met steeltje.

 

Na het verwijderen van de onderkant van de bloemknoppen blijft er nog 2,5 liter bloemblad over.

Deze bloemblaadjes heb ik in een plastig bak gedaan samen met 1 gram sulfiet en overgoten met 3,5 liter kokend water en deze paardenbloemen thee 2 dagen laten staan. De sulfiet is toegevoegd om wilde gisting/rotting tegen te gaan.

De bak afgedekt met een deksel, maar niet luchtdicht afgesloten, en daaroverheen weer een doek om fruitvliegjes te weren.

 

21 april

De hele inhoud van de bak in een grote snelkookpan gedaan, verhit en en 15 minuten zachtjes laten doorkoken om alle smaakstoffen uit de bloemblaadjes te halen. De most is nu een geurige hooisoep geworden.

Paardenbloemensoep

De bloemblaadjes eruit gefilterd door de enigszins afgekoelde paardenbloementhee door een schone gedesinfecteerde nylonkous terug te gieten in de bak.

Paardenbloementhee

Zorg dat er geen blaadjes meer in zitten, deze worden wel kapot vergist maar kunnen er voor zorgen dat de wijn niet wil klaren.

Om de hoeveelheid suiker te bepalen die in totaal moet worden toegevoegd gebruik ik volgende formule.

5 liter x 14% alcohol x 18gram per % per liter.

5 x 14 x 18 = 1260 gram suiker

Ik besloot dit in 2 momenten te verdelen. Gist heeft suiker nodig om deze om te kunnen zetten in alcohol maar bij het opstarten kan een grote hoeveelheid suiker het vergistingsproces belemmeren.

Vandaag toegevoegd aan de afgekoelde paardenbloementhee:

- 800 gram suiker opgelost in heet water. (in maatbeker aangevuld tot 1,5 liter)

- 7 gram citroenzuur

- 8 gram wijnsteenzuur

- grote theelepel gistvoedingszout

De combinatie van citroenzuur en wijnsteenzuur is samen 15 gram en dat is 3 gram per liter. Voldoende voor vergisting (gist heeft ook zuur nodig voor de werking) maar niet voldoende om er een zure wijn van te maken. Te veel zuur past niet en gaat de paardebloemensmaak overheersen. Je kan ook i.p.v. ciroenzuur wijnsteenzuur gebruiken.

Toen het geheel was afgekoeld tot ongeveer 25 graden heb ik de gist (champagnegist) uitgestrooid over de most. Daarna weer de deksel en doek op de bak gedaan. Zorg dat de deksel niet luchtdicht afsluit, vergisting zorgt namelijk voor een overdruk.

 

22 april

500 gram rozijnen geweld in warm water om de mogelijke sulfietresten van de schilletjes te spoelen die worden gebruikt ter conservering van de rozijnen. Daarna afgegoten en gespoeld met kraanwater.

De rozijnen op een bordje in stukjes gesneden en toegevoegd aan de inhoud van de bak.

Rozijnen

 

27 april

De inhoud van de bak gefilterd door een nieuw en gedesinfecteerd stuk hor gaas in een gistfles.

Ik had nu nog maar 4 liter vloeistof over.

De rest van het suiker 460 gram in een maatbeker gedaan en aangevuld tot 1 liter met kokend water. Nadat dit suikerwater was afgekoeld tot kamertemperatuur bij de inhoud in de fles gedaan. Dit was nu samen 5 liter.

Als het temperatuurverschil tussen de most en de toe te voegen vloeistof te groot is zal de vergisting even stil vallen.

 

Paardenbloemenwijn aangevuld Gisting weer begonnen

 

Augustus

De wijn geheveld nadat de gisting was stil gevallen. Er was niet veel bezinksel, alleen wat dode gistcellen. Eiwitten en overige afvalstoffen zitten er ook bijna niet meer in.

 

Paardenbloemenwijn7 maart

De wijn gebotteld en natuurlijk ook even getest...

De smaak van de wijn is te vergelijken met honingwijn (Mede).

Na alcoholmeting bleek er precies 14% alcohol in te zitten.

 

Veel plezier bij het maken en drinken van uw eigen wijn.

Met vriendelijke groeten,

Geert Kruit

JSN Epic template designed by JoomlaShine.com