Puur toevallig bij het boodschappen doen bij de supermarkt (Lidl) liep ik tegen een aanbieding aan van Galia meloenen voor 0,50 euro. Nu is over het algemeen bij deze winkel het groente en fruit wel van goede kwaliteit dus besloot ik in de winkel om maar eens een meloenwijn proberen te maken. (15 juni 2013)

Omdat ik niet standaard met een receptenboekje op zak loop besloot ik puur op de gok om er 8 mee te nemen. Misschien zou ik er 10 liter van kunnen maken.

 

 

Thuis gekomen de meloenen nog even een paar dagen laten liggen om nog wat na te rijpen/zachter te worden. Daarna de meloenen doormidden gesneden en de meeste pitjes er uit gehaald. Daarna de meloenen met een lepel uitgehold en het vruchtvlees in een bak gedaan. (19 juni 2013)

Daarna bewerkt met een staafmixer zodat het een meloenen moes zou worden. Hierover 1 gram sulfiet gestrooid en 1 eetlepel enzymen.

Dit vervolgens 2 dagen op een warme plek gezet zodat de enzymen hun werk een beetje goed zouden doen.

Ondertussen had ik een giststarter gemaakt van een pakje appelsap. Hoe je die maakt kan je hier lezen.

Na 2 dagen de meloen moes gefilterd door een nieuwe gedesinfecteerde pantykous. Ik hield van de 8 meloenen bijna 6 liter sap over en ik besloot om hier 10 liter wijn van te maken. Er moest tenslotte ook nog suiker toegevoegd worden en de meloensmaak is wat overheersend dus iets verdunnen met water zou vermoedelijk de overheersende meloensmaak wat kunnen verminderen.

Dit sap had een zuurgraad van 4 gram per liter er moest dus ook een beetje zuur worden toegevoegd om er een beetje een frisse wijn van te maken.

Het recept voor deze wijn op basis van de hoeveelheid is dus geworden:

- 5,8 liter meloensap (4 gr/l) met een sg van 1048 (113,8 gram suiker per liter)

- ongeveer 4 liter water

- 30 gram citroenzuur

- 1499 gram suiker (ik heb gewoon 1,5 kg gedaan dus)

 

Om de hoeveelheid suiker te berekenen die toegevoegd moet worden gebruik ik dit tabelletje.

 

Daarna het meloensap in een schoongemaakte gistfles gedaan.

Vervolgens suikerwater gemaakt van 1,5 liter kokend water in een schone witte beslagkom en daarin de 1,5 kg suiker opgelost. Nadat dit was afgekoeld tot kamertemperatuur de citroenzuur toegevoegd aan het suikerwater en daarna aan de meloensap toegevoegd.

Vervolgens de giststarter van 0,2 liter toegevoegd en de gistfles eerst weggezet.

Na een paar dagen nadat de ergste gisting was afgelopen de fles aangevuld met water en volledig droog laten uitgisten.

 

 

 

 

 

 

Op 23 november was het sg al gedaald tot 990 en heb de wijn toen gebotteld. De kleur was van groen verandert in honinggeel en de meloensmaak is nog nadrukkelijk aanwezig maar dat geeft deze wijn wel een lekker exotisch tintje.

Je kan van deze wijn ook gemakkelijk 5 liter maken door de hoeveelheden te halveren. Het is wel aan te raden om het sg en het zuur te meten omdat dit per meloensoort nogal kan verschillen. Het aanwezige zuur kan minder zijn en het suiker meer als de meloenen een extreem goede zomer hebben meegemaakt.

 

Veel succes en plezier bij het maken en drinken van je eigen wijn.

Met vriendelijke groeten,

Geert Kruit

JSN Epic template designed by JoomlaShine.com