Vorig jaar was het in Groningen een goed jaar voor de braam en vlierbes, we hadden een flinke voorraad geplukt en daarvan jam gemaakt en wat we over hadden in de vriezer bewaard.

Op de site van Wijngilde Braamstruik in Groningen kwam ik een recept van Alie tegen voor een Bramenwijn met vlierbessen en sleedoorn.

En deze heb ik geprobeerd na te maken in een 10 liter versie.

 

Omdat de vruchten niet allemaal tegelijk rijp zijn is het handig om ze te plukken als ze rijp zijn, schoonmaken en gelijk in te vriezen. Wij vriezen ze per 500 gram in in plastic zakjes. Eerst de bramen begin en half augustus daarna de vlierbessen eind augustus en begin september. En daarna pas de sleedoorn die vaak pas in oktober echt goed rijp is. Maar dat is altijd afhankelijk van standplaats, zon, regen etc.

 

7december

's-Avonds heb ik 3 kilo bramen en 800 gram sleedoorn uit de vriezer gehaald en in het zakje laten ontdooien. Zakje wel in bak doen omdat deze nog wel eens kan gaan lekken.

 

8 december

De ontdooide bramen en sleedoorn in de bak waarin ik de pulpgisting wil gaan doen met een steriele fles met vlakke bodem tot moes gedrukt.

 Daarna 1 kg peren gewoon uit de supermarkt ontdaan van het klokhuis en in kleine stukjes gesneden en toegevoegd aan de most.

1 groot glas thee gemaakt (0,3l zeer sterke thee) met een hoeveelheid theebladeren voor een potje thee. De inhoud van het glas inclusief thee blaadjes heb ik ook toegevoegd  aan de most. Groene thee bevat tannine wat in de wijn een concerverende werking heeft en de wijn lang op smaak kan houden. Maar als er te veel van aanwezig is ook een bittere smaak geven.

Daarna een desertlepel enzymen er door geroerd om de peren beter te ontsappen. En een theelepel gistvoedingszout en gist van Bioferm doux voor een soepele rode wijn met een beetje restsuiker. Deze keer geen giststarter gebruikt in de hoop dat het goed zal gaan.

 

 

Daarna de bak afgedekt met een deksel waar wel lucht/co2  langs  kan ontsnappen en daaroverheen een schone (oude) theedoek. En dit geheel 4 dagen laten staan bij kamertemperatuur, wel regelmatig (2 a 3x per dag) even doorroeren. Ik gebruik zelf hiervoor een plastic spatel die je b.v. ook voor taarten etc. in de keuken gebruikt. En om niet 3x per dat dat ding te moeten reinigen gebruik ik een schone plastic pedaalemmer zak en doe de vieze spatel in deze zak. Het meeste lucht er even uit knijpen en goed afsluiten. Je kan het ook afspoelen met kraanwater en dan in het zakje doen. Maar laat de spatel niet in contact komen met andere oppervlakken zoals b.v. het aanrecht om besmetting/vervuiling te voorkomen.

Na 1 dag waren er al kleine luchtbelletjes zichtbaar, de vergisting was al langzaam op gang gekomen.

 

12 december

De most gefilterd door een gedesinfecteerd en nieuw stuk horgaas. Horgaas gebruik ik wel vaker, het is redelijk sterk, het is een grove filter waar nog wel iets van vruchtvlees door kan maar nog wel de pitjes tegen kan houden en het kost haast niets en is verkrijgbaar voor een paar centen bij diverse uitverkoopshops.

Daarna 1 liter kraanwater toegevoegd aan de most en de fles afgesloten met een waterslot.

 

 

Vervolgens de 1300 gram vlierbessen in bevroren toestand in een grote pan gedaan en dit langzaam aan de kook gebracht. Daarna een paar minuutjes zachtjes door laten koken om de giftige stof in vlierbessen onschadelijk te maken. 

Dit laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna ook weer met behulp van een stukje horgaas gefilterd en het sap/vruchtvlees zonder de pitjes en schillen toegevoegd aan de inhoud van de fles.

 

Daarna 1800 gram kilo suiker toegevoegd, 2x 800 gram opgelost in 1 liter kokend water. Dit laten afkoelen naar kamertemperatuur en daarna toegevoegd aan de most.

Daarna laatste beetje van de fles aangevuld met water. Er kon nog net 1 litertje bij. De fles geplaatst bij zijn broertjes en zusjes en regelmatig bekeken of de gisting nog actief was en of de wijn al begon te klaren.

Deze wijn niet geheveld omdat er nauwelijks sediment (drab op de bodem) te zien was.

 

2 juli

Op 2juli heb ik deze wijn gebotteld ik had 12 hele flesjes en 1 halfvol. De halve fles even geprobeerd maar de wijn was nog niet lekker, beetje sterk. De wijn heeft in de vakantie even rustig kunnen liggen. En 17 augustus een flesje open getrokken en inderdaad is het nu wel een lekkere volle wijn. Duidelijke bramensmaak met vleugje van vlier Ik proefde zelfs iets van banaan, maar weet zeker dat ik dat er niet in heb gedaan.

Ik heb puur het recept gevolgd en heb op het gewicht van het suiker na geen enkele meting gedaan...

Wel even het alcohol gemeten en dat zat op een 12%.

 

 

Veel plezier bij het maken en drinken van uw eigen wijn.

Met vriendelijke groeten,

Geert Kruit

JSN Epic template designed by JoomlaShine.com