Door een storm in het begin van september waren er bij een collega al veel appels uit de boom gevallen. Omdat ze deze appels zelf niet meer kon gebruiken en wist dat ik hier wijn van kon maken had ze de appels voor me meegenomen. Thuisgekomen alles op de weegschaal en ik had in totaal 6 kilo valappels. Dit was iets te weinig om een pure appelwijn van te maken. Ik besloot om dit te mengen met vlierbessen.

13 september

De appels schoongemaakt in een badje van 3 liter water, citroensap uit een flesje ongeveer 3 eetlepels en een half theelepeltje sulfiet. Het citroenzuur zorgt er voor dat de appels niet zo snel verkleuren en het sulfiet zorgt er voor dat er geen ongenode gisten of schimmels actief gaan worden en de hele boel gaat bederven.

Sulfiet wordt in veel voedingsstoffen toegepast vaak zonder dat we dat weten. De slager kan bijvoorbeeld met sulfiet zijn vlees langer rood houden i.p.v. bruin laten verkleuren. Sulfiet is in kleine hoeveelheden niet schadelijk. Mensen met Astma of een allergische reactie voor sulfiet kunnen er voor kiezen dit niet te gebruiken bij het maken van een wijn. Hygiëne is dan nog belangrijker.

Daarna de appels in partjes gesneden en klokhuizen verwijdert en alles weer in het badje totdat ik klaar was met alles te snijden. Daarna alle appelstukje met de staafmixer en hulpstuk met messen alles tot hele kleine flintertjes gesneden. Dit in een schone/steriele bak gedaan samen met 2 liter water daarover één eetlepel enzymen gestrooid. Deze bak met prut noemt met in vaktermen most.

2 kilo vlierbessen uit de vriezer gehaald en deze even 15 minuten gekookt. Het koken heeft als functie dat de giftige stof sambunigrine wat zich kan omzetten in blauwzuur wordt afgebroken.

Daarna de vlierbessen prut door een nieuwe, gedesinfecteerde panty geperst en in het sap bij de appels gedaan.Het filteren heeft weer als functie dat de pitjes niet in de most komen en worden meevergist. In de pitjes en de harde groene schilletjes (zure besjes) zit het meeste sambunigrine.

Vervolgens de bak afgesloten met een plastic deksel, gebruik absoluut geen luchtdicht sluitende deksel, de eventuele overdruk moet kunnen ontsnappen maar er mag geen verontreiniging bij het fruit komen. En daaroverheen doe ik dan nog een schone (oude) theedoek als bescherming tegen zon/daglicht. Het geheel mag nu worden weggezet, het liefst op kamertemperatuur maar absoluut niet in de zon.

 

14 september

Er is nu duidelijk zichtbaar (ik gebruik transparante bakken) dat de pulp gaat drijven en het sap van de appels beneden blijft. Een giststarter gemaakt van appelsap, suiker, citroenzuur en gistvoedingszout. Hoe je een giststarter maakt kan je hier lezen.

15 september

Met een klein beetje sap door een koffiefilter het SG gemeten. Ik moest dus ook nog 1800 gram suiker toevoegen!!. Op de plastic bak had ik al een schaalverdeling getekend met een CD marker (kan op plastic schrijven). Er was in de most bak/emmer nog voldoende ruimte voor 4 liter. Ik heb dus 900 gram suiker opgelost in 1 liter kokend water, dit laten afkoelen tot ongeveer 30 graden en toegevoegd aan de 1 liter kokend water en dat dan 2x. Daarmee heb ik de 1800 gram suiker toegevoegd en het volume is nu bijna 4 liter gestegen, water + suiker.

De giststarter van de dag ervoor staat nu te gisten en mag nu ook bij de most worden gegoten.

 

21 september

Na 6 dagen hevige gisting in de bak wordt het nu enigszins rustiger en mag de most in een gistfles.

De inhoud van de bak, weer met behulp van een schone gedesinfecteerde panty en een trechter, overgegoten in een schone gistfles van 10 liter.

Na 3 dagen bij kamer temperatuur de fles in geheel verhuisd naar een koelere plaats, ongeveer 17 graden.

 

8 december

De gisting was al gestopt eind november. De wijn overgeheveld naar een schone 10 liter fles en deze daar verder laten klaren.

 

5 januari

Het sg is gedaald tot 991. Dit is een veilige waarde om te bottelen zonder dat er hergisting ontstaat in de fles. Daarom de wijn gebotteld en natuurlijk ook even geproeft....

Ondankt dat ik geen zuur heb gemeten is de smaakt goed, niet te zuur, niet te zwaar, een goede wijn, helemaal tevreden. Appels hebben meestal zelf voldoende zuur en in combinatie met de vlierbessen zat dit waarschijnlijk helemaal wel goed.

 

Benodigdheden:

6 kilo appels

2 kilo vlierbessen

1800 gram suiker

Water om aan te vullen tot 10 liter.

 

Bronnen:

http://de.wikipedia.org/wiki/Sambunigrin

helaas niet in het nederlands te vinden.

Samengevat komt het er op neer dat als je te veel vlierbessen en vooral de onrijpe gaat eten je last kan krijgen van buikpijn, braken etc etc. Het is het algemeen niet slim om onrijpe vruchten te eten, laat staan een grote hoeveelheid.

Hoe je de onrijpe vlierbessen snel tussen de rijpe vandaan kan vissen kan je hier lezen:

http://wijnmaker.blogspot.nl/2007/08/scroll-down-for-english-version-ik-had.html

JSN Epic template designed by JoomlaShine.com