Gewassen appelsDe appelstroom blijft aanhouden. Eind september kwam ik op mijn werk en er stond er een grote tas met appels naast mijn bureau. Deze was afkomstig van een collega die had gehoord dat ik zelf wijn maakte. De appels waren bij hem al in het gras gevallen en het grasveld werd door alle appels er ook niet beter op.

27 september

Thuisgekomen de appels goed gewassen in ruim water het was in totaal 5,8 kilo aan appels van 2 verschillende appelbomen in verschillende stadia van rijpheid.

Als variatie op de appel/vlierbessenwijn besloot ik om nu een appel/bramenwijn te maken. Daarvoor 2 kilo bramen uit de vriezer gehaald (gelukkig nog geen jam van gemaakt).Deze kunnen mooi ontdooien als de appels bewerkt moeten worden.

Bevroren bramen

De appels in stukken gesneden en de klokhuizen verwijderd en dit even laten dobberen in een bak met water waarin ik citroensap heb toegevoegd tegen het verkleuren van de appels. Nadat alle appels waren gesneden en ontpit deze met een hakmolen in stukjes gehakt en in een andere schone bak gedaan met de bedoeling hier ook de pulpgisting in te doen. Het is dus handig om meerdere bakken of emmers te hebben. Over de appelsnippers een half theelepeltje (1 gram) sulfiet gestrooid om bederf te voorkomen. Aan deze harde appelstukjes ook nog eens 2 liter heet water toegevoegd (dit zou later blijken een grote fout te zijn, 1 liter was ook goed geweest). En na een half uurtje wachten ook een dessertlepel enzymen.

De ontdooide bramen toegevoegd aan de appelsnippers en het geheel met een staafmixer bewerkt tot een mooie egale brei. Dit geheelongeveer 24 uur laten staan zodat de enzymen de celwanden kunnen breken waardoor vooral de appels dan meer sap afgeven. Enzymen werken beter als er al iets van vloeistof om de vruchten heen zit (houden niet van droogzwemmen) en warmte zorgt ook dat de enzymen sneller hun werk kunnen doen.

Appelmoes met bramen

Ook ter voorbereiding een giststarter gemaakt in een schoongemaakte cola fles van:

1 hele liter appelsap

90 gram suiker (opgelost in lauwe appelsap)

1 theelepeltje gistvoeding

1/2 theelepeltje citroenzuur.

en als laatste de wijngist.

Grote giststarter 1liter

 

28 september

De enzymen hebben goed werk geleverd. De bak met most stond dan ook precies boven op een verwarmingsleiding in de vloer waardoor het allemaal ook redelijk warm is gehouden.

Na inwerking van enzymen

Een klein beetje van deze most heb ik door een koffiefilter laten lopen waardoor ik een sap kreeg waarvan ik het sg kon meten. Met een hydrometer het SG gemeten en omdat ik al wat water bij de appels had gedaan. Had deze sap een belachelijk laag sg van 1018. (komt niet eens voor in m'n tabelletje). Vandaar even een aantal waarden terug gerekend en hierbij de lage waarden.

Oechsele Gram/l Vol%
1000 0,0 0,0
1001 2,4 0,1
1002 4,7 0,3
1003 7,1 0,4
1004 9,5 0,5
1005 11,9 0,7
1006 14,2 0,8
1007 16,6 0,9
1008 19,0 1,1
1009 21,3 1,2
1010 23,7 1,3
1011 26,1 1,4
1012 28,4 1,6
1013 30,8 1,7
1014 33,2 1,8
1015 35,6 2,0
1016 37,9 2,1
1017 40,3 2,2
1018 42,7 2,4
1019 45,0 2,5
1020 47,4 2,6
1021 49,8 2,8
1022 52,1 2,9

 

Er zat dus maar 42 gram suiker in per liter vloeistof en ik had 7 liter.

De berekening is dus 7x42,7 = 298,9 gram suiker.

 

De bedoeling was om een wijn te maken van 11%

Gewenst percentage x 18 gram suiker per % alcohol x aantal liters= totaal suiker.

11 x 18 x 10 = 1980 gram suiker

 

Ik moest om 11% te beiken dus er dus nog 1681 gram suiker er aan toevoegen.

Ik werk graag met een doorzichtige bak met daarop een getekende schaalverdeling. Daaruitbleek dat ik nog ongeveer 3 liter ruimte had om niet boven de 10 liter uit te komen. Nu neemt 1 liter water 1 liter ruimte in maar suiker neemt ook ruimte in. Suiker heeft het volume van 1,587 kg/l dat betekende dus dat ik als 1,6 kilo suiker opgelost in 1 liter water zou uitkomen op 2 liter. Dan had ik binnen de grens van 10 liter nog net 1 liter ruimte over voor de giststarter...

Een andere optie zou zijn een deel van het sap in een pannetje doen, opwarmen en daarin de suiker oplossen. Ik besloot om de gok te wagen dat het allemaal wel zou passen.

Suikerwater toevoegen

De giststarter stond ook al te schuimen en was dus geschikt om te gebruiken.

Aktieve giststarterGiststarter toevogen aan de most

En de giststarter samen met de most paste presies onder het streepje van 10 liter, yeah.

De bak daarna afgesloten met een losse plastic deksel die niet luchtdicht afsloot. waardoor evt overdruk gewoon kon ontsnappen. En daaroverheen een schone theedoek om ongedierte buiten te houden.

De gisting kwam al snel op gang en de hevige gisting duurde maar een paar dagen.

Gistende most

 

1 oktober

De inhoud van de bak met behulp van een trechter een een nieuwe schone/gedesinfecteerde panty overgegoten in een gistfles van 10 liter. Hij was inderdaad tot de nok toe gevuld. Als dat maar geen problemen gaat geven.

Alles in de gistfles

Na een paar minuten zichtbare bubbels in het waterslot, zo ver gaat alles nog goed.

WaterslotWaterslot

Omdat ik meerdere flessen tegelijk heb staan te gisten label ik ze altijd zodat ik kan lezen wat er ook al weer in zit.

Gistfles gelabeld

Maar toen ik het labeltje er om wilde hangen was de gisting toch iets te fel op gang gekomen, het schuim kwam al omhoog door het waterslot.

Schuim door het waterslot

Met behulp van een schoongemaakt slangetje een kleine hoeveelheid er uit gehaald. Slangetje laten zakken in het sap, duim er op en slangetje er weer uit halen en leeg laten lopen in de gootsteen.

 

8 december

Appelwijn geeft altijd veel bezinksel. Als je de wijn lang op het bezinksel staat kan dat de smaak beinvloedden. Vandaar zeker ongeveer eens per 3 maanden hevelen. En vaak is 1x voldoende, zorg dus voor een schone fles met hetzelfde volume.

 

19 jan gebotteld

De wijn was na de kerstdagen mooi helder geworden en het sg was 992. Meestal bottel ik pas bij 990 maar ik wilde deze wijn een beetje zoet houden.

 

April

Tijdens het bottelen natuurlijk ook even geproeft maar de wijn smaakt beter als het een paar maanden heeft gelegen.

 

Veel plezier bij het maken en drinken van je eigen wijn.

Met vriendelijke groeten,

Geert Kruit

Ga naar boven