Paardenbloemenwijn... Paardenbloemen zijn voor de paarden of konijnen om op te eten!

Mis, van paardenbloemen kan je ook thee maken of een wijn. Voor en tijdens het maken had ik wel twijfel over en of ik wel resultaat zou hebben met deze wijn.

Hoe ik deze wijn gemaakt heb kan je hieronder lezen, ze smaakt overigens lichtelijk naar honing en is vrij zwaar in alcohol.

vlierbessenVlierbessen hebben een uitgesproken sterke smaak. Maar geven een heerlijke volle en drinkbare wijn en door deze bessen te vermengen met bv. bananen krijgt deze wijn een zachter randje en een iets mildere afdronk. Deze wijn is dan zeker te genieten bij een maaltijd of gewoon met een stukje kaas of een hartige snack. 

dichte vlierbloesemDe vlier staat nu nog niet in bloei maar als deze straks weer die heerlijk geurende bloemen heeft probeer dan eens deze wijn te maken. De 'gewone' vlierbloesemwijn is een lekkere zoete, koud drinken op een warme zomermiddag wijntje. Maar met de toevoeging van wat groene thee krijgt de wijn een beetje meer pit. Hoe ik deze wijn vorig jaar heb gemaakt kan je hier verder lezen.

De vlierbessen hangen weer in vol ornaat aan de struiken en om hier een lekkere wijn van te maken is niet zo moeilijk. Vorig jaar had ik nog wat vlierbessen over en had deze bewaard in de vriezer en was ze alweer vergeten.

 Vorig jaar was het in Groningen een goed jaar voor de braam en vlierbes, we hadden een flinke voorraad geplukt en daarvan jam gemaakt en wat we over hadden in de vriezer bewaard.

Op de site van Wijngilde Braamstruik in Groningen kwam ik een recept van Alie tegen voor een Bramenwijn met vlierbessen en sleedoorn.

En deze heb ik geprobeerd na te maken in een 10 liter versie.

 

Een echte wijn is gemaakt van druiven en de druif is ook de nummer 1 vrucht om wijn van te maken. Maar de appel is een goede nummer 2. Appels zijn er namelijk net als druiven in verschillende smaken. Je hebt vele soorten varierend van zacht, sappig en zoet tot hard en zuur.

Van appels is ook een lekkere wijn te maken en vooral als je een mengeling hebt van verschillende soorten. Gebruik bijvoorbeeld de valappels (zonder bruine plekken) van verschillende bomen.

JSN Epic template designed by JoomlaShine.com