Informatief

Bij het maken van wijn kom je regelmatig problemen tegen, meten van bepaalde waarden, hoe te corrigeren etc.

Deze probeer ik af en toe ook uit te leggen in een artikel onder de noemer 'Informatief'

 

Veel plezier bij het maken en drinken van uw eigen wijn.

Met vriendelijke groeten, 

Geert Kruit

Een droge, medium of zoete wijn, ze hebben allemaal suikers nodig. Dit om via vergisting om te zetten in alcohol.

Om te kunnen berekenen hoeveel % alcohol de uiteindelijke wijn zal gaan bevatten na de vergisting moet je weten hoeveel suiker (fructose/) er in je most zit voor de vergisting.

Dit is te meten en als je weet hoeveel er in zit, kan je het ook corrigeren tot de juiste hoeveelheid.

 

Waarom een giststarter gebruiken ?

Een giststarter heeft het voordeel dat als je deze toevoegt aan de most er redelijk snel een gisting op gang komt waardoor de most beter beschermd is tegen bederf. Een stilstaande hoeveelheid vruchtpulp kan namelijk snel overgaan tot schimmel, oxidatie of verkleuring wat de smaak niet ten goede komt of zelfs het onbruikbaar maken van de most tot gevolg heeft.

De smaak van een wijn wordt bepaald door de som van de ingrediënten.

De druiven of vruchten waar de wijn van gemaakt is bepalen dus de smaak van de wijn. Vaak is de wijn tijdens het vergistingsproces nog wel te corrigeren. Door 1 van deze factoren aan te passen zal de totale som dus gaan veranderen...

 

Wijn maken is net zoiets als een appeltaart bakken (het duurt alleen iets langer)

Om een appeltaart te maken heb je een aantal dingen nodig, zoals een bakvorm, deegroller, appelschilmesje, fruit, meel, eitje etc. Om een wijn te maken heb je ook een aantal dingen nodig zoals een gistfles, waterslot, mesje, emmer, fruit, gist etc.

Wat nu precies wat is en waarvoor je het nodig kan zijn ga ik nu uitleggen. Plaatjes zeggen meer dan woorden.

funny-wineSchroefdop of toch maar een kurk. Dit is een vraag die de meeste beginnende wijnmakers zich af zullen vragen. Een kurk is ouderwets en misschien zelfs onhandig bij het openen etc. Daarom kiezen voor aluminium of plastic of toch maar niet.

Wat is wijn, en hoe maak je het?

Wijn is vergist druivensap/most.

Wijn mag alleen wijn genoemd worden als het is gemaakt van druiven.

Als het gemaakt is van bijvoorbeeld bramen, vlierbessen of appels wat in Nederland ruim voorhanden is. Dan mag het geen wijn heten maar vruchtenwijn.

Witte en rode wijn is gemaakt van druiven. Vruchtenwijn kan van alles zijn vandaar dat het handig is om op het etiket van vruchtenwijn van bramen te vermelden dat het om een bramenwijn gaat.

JSN Epic template designed by JoomlaShine.com