Artikelindex

Je eigen wijn is pas compleet met een eigen etiket. Het etiket is het visitekaartje van je wijn. De lekkerste wijn met een slecht etiket blijft langer in het schap liggen dan een slechte wijn met een goed verkopend etiket. Je wijn voorzien van een goed en mooi etiket is dus belangrijk. 

Ook om aan de buitenkant te kunnen lezen wat er in de fles ziet is ook heel handig.

Het ontwerpen en maken van een etiket is een leuke bezigheid. Waarin je je creativiteit kwijt kan op een fles.

  

 

Software

Om op een computer een ontwerp te maken heb je de juiste programma's nodig. De programma's die ik hiervoor gebruik zijn GIMP (GNU Image Manipulation Program) en een tekstverwerker zoals Microsoft Word of Open Office of een andere tekstverwerker die ook een plaatje kan printen. Gimp is verkrijgbaar voor Windows, Linux en Mac. Maar een ander tekenprogramma zoals bv photoshop of paintshop is ook heel goed te gebruiken.

Gimp en Open-office zijn freeware programma's (gratis).

 

Gimp is hier te downloaden http://www.gimp.org/

Open Office is hier te downloaden https://www.openoffice.org/nl/

 

Voor het printen zal ik laten een instructie maken, eerst maar eens een etiket ontwerpen/maken.

 

Het idee/ontwerp/schets etc.

Gebruik hier je eigen creativiteit, bedenk eerst of je een horizontaal, verticaal, vierkant, rond ovaal of welke vorm dan ook wil maken. Voor inspiratie kijk ik naar andere etiketten van wijn. (Google is je vriend)

       
       

Hier boven een aantal voorbeelden verkregen via google, gezocht op: wijn etiket. Let hier vooral op de vorm, afmeting en het kleurgebruik.

Klik op een afbeelding om te vergroten.

 

Gegevens

Wat moet er op het etiket worden geschreven?

Minimaal wat er in zit, of er bramen wijn of vlierbessen wijn in de fles zit is aan de buitenkant niet te zien.

  • Soort wijn, of naam van de wijn met een beschrijving van wat er in zit.
  • Oogstjaar
  • Volume van de inhoud 0,7 liter of 1 liter etc.
  • Volume alcohol in %

 

Programma's

Tijdens het ontwerpen heb ik de programma's GIMP en een internet browser open en wissel ik tussen teze programma's met de toestcombinatie [alt]+[tab], de alt toets ngedrukt houden en de tab toets er bij indrukken. Maar je kan natuurlijk ook gewoon van programma wisselen via de taakbalk in Windows. Het ontwerp in Gimp sla ik regelmatig op in een map met meerdere oude etiketontwerpen.

 

Beginnen met nieuw ontwerp

Open het tekenprogramma. In Gimp kies ik in het menu voor Bestand > Nieuw om een nieuw etiket te ontwerpen. Je kunt als je al eerder een etiket hebt opgeslagen deze ook openen en aanpassen.

Voor een horizontaal etiket is de breedte groter dan de hoogte en bij een verticaal etiket is de breedte kleiner dan de hoogte. Voor een rond of vierkant etiket is de hoogte gelijk aan de breedte.

In dit voorbeeld ga ik even uit van een verticaal ontwerp en kies voor een breedte van 1200 en een hoogte van 1800. Dit lijkt voor een klein  plaatje een idioot grote oppervlakte maar als je dit later gaat afdrukken op een kleuren laserprinter dan zie je elk klein detail. Vandaar dat ik ontwerp op grote schaal en het gewoon verkleind afdruk.

 

De meeste tekenprogramma's zoals Gimp, Photoshop etc. werken met layers/lagen. Zo'n laag is het beste te vergelijken met een trasparante film met daarop een plaatje of gedeelte daarvan of tekst. En deze layers zijn over elkaar heen geprojecteerd. De onderste layer in het lagenvenster (rechts boven) ligt ook onderaan en zo bouw je de lagen op 

JSN Epic template designed by JoomlaShine.com