De leukste fase van het wijn maken is het bottelen van de wijn. Het resultaat van je noeste arbeid en de beloning voor het lange wachten in een mooie verpakking. Leuk om te bewaren en nog leuker om op te drinken. Het geeft een professionele uitstraling van een zelfgemaakt product.

 

De flessen

Als eerst voldoende lege flessen verzamelen om alle wijn in te kunnen doen. Een volle gistfles van 10 liter geeft ongeveer 12 flessen van 0,75 liter. De exacte hoeveelheid is afhankelijk van hoeveel droesem op de bodem is gezakt.

Je kan lege flessen kopen bij diverse webshops met wijn benodigdheden maar een goedkopere oplossing om oude flessen te hergebruiken. Verzamel lege wijnflessen die gesloten kunnen worden met een kurk.

De lege flessen altijd eerst goed reinigen en eventueel de oude etiketten verwijderen. Het help om de etiketten van de flessen te weken in warm water. Daarna de binnenkant van de flessen reinigen met een sulfiet / citroenzuur oplossing.

Meet met een goede (digitale) weegschaal 2gram sulfiet en 4 gram citroenzuur per liter water af. Doe dit in een schone bak of wasteil en giet daar het lauwwarme water overheen. Even doorroeren zodat alles is opgelost.

Doe een paar flessen in een andere schone wasteil en giet de flessen met behulp van een trechter ongeveer 3/4 vol met het water. Maak de flessen verder schoon met een flessenborsten en giet de inhoud van de fles weer in de eerste wasteil.

Spoel de schoongemaakte flessen na met schoon leiding water en laat de flessen onderste boven uitlekken in een schone bak.  Nu zijn de flessen klaar om hun magische inhoud te kunnen bevatten.

 

 

 

Bottelen

Doe nu het verwachte aantal kurken in een bakje met het sulfiet water zodat deze ook worden ontsmet voordat ze in de fles komen.

Zorg dat de gistfles hoger staat dan de te vullen flessen. Als daarvoor de gistfles moet worden verplaatst wacht dan minstens 24 uur zodat eventueel opgeschud sediment weer kan zakken naar de bodem. Zet nu het verwachte aantal flessen klaar. Verwijder nu voorzichtig het waterslot en doe de hevel in de gistfles tot ongeveer halverwege.

Zuig nu de wijn aan en laat het eerste beetje in een glas lopen (voor tussentijdse kwaliteitscontrole). Laat nu de flessen 1 voor 1 vollopen tot ongeveer 3 cm tot onder het punt wat de onderkant van de kurk zal worden.

Als alle flessen gevuld zijn plaats dan de kurken. Ik doe dat door de fles neer te zetten op een stukje laminaat. En dan met een handkurkapparaat voorzichtig de kurk er in te drukken. De kurk mag niet meer boven de fles uitsteken. Laat nu de flessen een 24 uur rechtop staan.

 

 

 

 

 

 

Het aankleden van de flessen

Een echte wijnfles beschikt over een krimpcapsule. Deze dient om de kurkmot te belemmeren bij de kurk te komen. Krimpcapsules zijn er in diverse kleuren en soorten en zijn verkrijgbaar in de winkel met wijnbenodigheden of in de diverse webshops. Kurkmot (pissebed) is vaak in vochtige kelders te vinden.  

Plaats nu op de lege flessen krimpcapsules en laat deze om de fles krimpen door de fles 1 voor 1 onderste boven in een pannetje kokend water te houden. Waarbij de krimpcapsule wordt tegengehouden door een lepel.

 

Dit krimpen gebeurt in een paar seconden. De fles wordt dan nog net niet warm. Langer in het kokend water houden heeft geen zin en is gevaarlijk omdat de fles ongelijk heet wordt en de spanning op het glas toeneemt waardoor het uiteindelijk kan barsten.

Zie hier het resultaat een strak afgesloten fles. Het begint er nu al een beetje op te lijken.

 

 

Het Etiket

Nu nog een etiket. Mijn eigen etiketten ontwerp ik zelf. Ik gebruik hiervoor het tekenprogramma GIMP. Dit is een freeware programma en als echte Nederlander ben ik gek op gratis. Hoe je je eigen etiketten ontwerpt zal ik in een ander artikel uitleggen.

De etiketten verklein ik zodat ik 4 plaatjes krijg op op 1 a4. Dit print ik vervolgens uit bij een copyshop met behulp van een kleuren laser printer op gewoon kopieer papier. Thuisgekomen knip ik de plaatjes uit met een klein wit randje er nog omheen.

Het lijmen van de etiketten op de flessen doe ik gewoon met melk. Halfvol, vol of mager maakt totaal niet uit. Deze tip heb ik van Luc Volders zie ook wijnmaker.blogspot.nl Het voordeel hiervan is dat de etiketten ook redelijk makkelijk te verwijderen zijn als de fles leeg is en klaar voor hergebruik.

Nadeel is dat de etiketten t.o.v. gelijmde etiketten in een vochtige ruimte (kelder) ook eerder los laten.

Voorbereiding, doekje neerleggen om een fles plat op te kunnen leggen, schoteltje met melk en de etiketten.

Etiketten aan de achterkant nat maken met de melk en op de fles plakken. De randen eventueel aandrukken en afvegen met een zachte doek.

En voilla, het is weer een mooi exemplaar geworden.

Het is even een extra werkje maar het geeft extra voldoening als je later een flesje van je eigen wijn open trekt met je eigen etiket.

Veel plezier met het aankleden van de flessen.

JSN Epic template designed by JoomlaShine.com